« Arbitru electronic | Main | Urasc tenisul »

March 11, 2006

Comments

Ionuka

Ca bine le zici... eu sunt doar de doi ani si jumatate in america, dar traiesc aceeasi transformare (sau lipsa de trasnformare). Ma simt ca fotbalistii romani plecati in Italia. Cand am fost acasa, de multe ori ma abtineam sa vorbesc de frica sa nu bag cuvinte ciudate, ca oricum toata lumea se astepta la asta.
Dar cred ca limba romana in romania sufera de aceeasi americanizare; l-am auzit pe patapievici zicand "obvios" cu cativa ani in urma! Daca asta ajuta la ceva...

andressa

Sunt de acord ca limba romana sufera modificari si in Romania, deloc de mirare ca si tu o mai stalcesti.
Eu vad asta ce pe un fenomen pozitiv, evolutie. Oamenii tind spre un cod comun, chiar cu pretul pierderii unei parti din identitatea culturala.

Eu cred ca o lume mai buna este una in care apartenenta la o zona se remarca prin accent, dar ne putem intelege toti intre noi... sigur, nu in viitorul apropiat. dar la un moment dat, da.

Ce conteaza daca ii spunem hunger, foame sau faim? ne referim la acelasi lucru!
Votez pentru un ghiveci de limbi.

ovi

Andressa, sunt de acord cu tine, in mare. Probleme apar atunci cand e vorba de amanunte, nuante. Cred ca este extrem de dificil sa transmiti aceste lucruri in ghiveciul de limbi pe care-l propui.

Ionuka, da ajuta :)

Raluca

Si eu trec printr-un fenomen asemanator -- cred ca e vorba de cum se adapteaza creierul stilului de viata: pentru ca prietenul meu e roman si am vreo 2-3 prieteni apropiati care sunt tot romani, cam 70% din ce vorbesc pe teritoriu american e in romana. Si nu am probleme sa ma exprim. In schimb, 90% din ceea ce scriu si citesc (mai ales pentru scoala) e in engleza. Asa ca vorbesc bine in romana si scriu bine in engleza, dar raman partile complementare neexersate suficient (iar la mine limba conversationala difera sensibil de cea scrisa). Un exemplu asemanator -- asta ca sa ma simt si eu mai bine: Andrei Codrescu. Scrie minunat in romana, dar nu poate termina o fraza intr-o conversatie orala, desi si in engleza are acelasi accent romanesc dintotdeauna :)

ovi

Mda, banuiesc ca totul tine de cat de mult exersezi si ce anume exersezi.

Sorin

Pe blogul tau, romgleza de care te plangi e o romana mult mai curata decat cea a multor bloggeri care traiesc si scriu romaneste aici, in tara in care s-au nascut. Pentru unii din ei e de bonton (vezi DEX) sa insereze cat mai multe cuvinte englezesti intr-un text romanesc.
Glasuieste ca pana acum, ca zici bine.

ovi

Sorin, ce sa zic, multumesc.

The comments to this entry are closed.

My Photo

Urechelnita

  • Thom Yorke -

    Thom Yorke: The Eraser
    Asteptand noul Radiohead, lucrarea solo a lui Thom Yorke a picat tare bine. Initial am fost putin dezamagit de formatul minimalist: computer + voce. Dar cam pe la a patra ascultare m-a prins si nu-mi mai da drumul. Nu suna a Radiohead decat la nivel de nuante, merge bine pe caldura mare, cu aerul conditionat dat tare. (****)

  • Muse -

    Muse: Black Holes and Revelations
    Fanii trupei - cei care sunt inca in viata - vor fi putin speriati de noul produs. Albume precedente dadeau impresia ca dupa ce au parasit studioul, baietii au plecat spre hotelurile lor unde, discret, si-au taiat venele si au tras o baie fierbinte. Nu ca albumul asta nou nu ar transmite semnale sinucigase, dar parca indeamna mai degraba la o mult mai linistita visinata cu somnifere. In rest muzica e tare, inspirata, pe alocuri chiar pozitiva si dansabila. (*****)

  • Phoenix -

    Phoenix: It's never been like that
    De obicei ascultam Phoenix cand aveam chef de ceva simplu, pozitiv, otimist dar bun. Albumul asta, inregistrat la Berlin, in fuga, nu ma binedispune. Nu ca nu ar fi bun. Dar e sumbru, cu multe chitare, distorsuri, cu putine clape, e pe departe de a fi un album usor. Ce ma bucura e ca au reusit sa iasa din tipar fara sa-si piarda stilul. Abia astept sa-i aud/vad live. (****)

  • As Is Now -

    As Is Now: Paul Weller
    The Jam si Style Council sunt trupe la care Paul Weller a fost sef. Apreciez faptul ca desi la o varsta inaintata, Weller refuza sa scrie slagare si operete lacrimogene si cateodata chiar suna mai dur decat varianta sa punk. Albumul asta are vreo trei compozitii care m-au lasat masca. (****)

  • Wir sind Helden -

    Wir sind Helden: Von hier an blind
    Aranjamente originale chiar daca putin prea post-u2-iste. Mult curaj la nivel de abordare, nu aleg mereu solutia cea mai simpla, lucru care functioneaza in favoarea lor. Textele sunt amuzante sau triste, au continut, se simte ca cineva si-a batut capul. Daca dati click pe poza, veti vedea un alt album al trupei, Amazon inca nu-l are pe ultimul. (*****)

  • Elbow -

    Elbow: Leaders of the free world
    In sfarsit un album greu. Ma asteptam la ceva de genul Franz Ferdinand dar nu, nici vorba. Vocea lui Guy Garvey, pe primele acorduri, ale primei piese, Station Approach, m-a cam speriat. Mda, cineva care incearca sa sune a Peter Gabriel, mi-am zis si eram gata sa renunt. Dar am mai ascultat inca o piesa, si apoi alta. Albumul are un iz de anii 70 timpurii, de Genesis cu Gabriel la microfon. Compozitiile sunt simple dar eficiente, la fel si aranjamentele care dau din "garage" in "psychadelic" si invers. (*****)

  • Supergrass -

    Supergrass: Road to Rouen
    Scriu mai mult din obligatie despre acest album. Asta pentru ca nu am mai facut-o de ceva timp. Nu am fost niciodata un fan al muzicii prea vesele si prea conventionale ale acestei trupe. Vara asta insa nu prea am ce comenta. Ori nu a iesit nimic interesant ori imi lipsesc sursele cu desavarsire. Cat despre Supergrass, albumul merita mentionat prin faptul ca il ascult de cateva zile si inca nu ma deranjeaza. (***)

  • Nena -

    Nena: 20 Jahre: Nena Feat. Nena
    Ok, recunosc, nu e un album pentru oricine. Doar pentru cei care erau pusti pe la inceputul/mijlocul anilor 80, care se aflau in Germania pe acea vreme, sau care frecventau cursurile vreunui liceu German din Romania (grup mic, probabil). Pentru cei care o tin minte pe Nena cu pantaloni de piele neagra si tricouri de bumbac, colorate, fara maneci. Toate colegele mele de clasa, Anja si Sabine mai ales, se imbracau ca ea iar eu eram fan, oarecum pe ascuns. :) Pentru acest album, piesele vechi au fost re-inregistrate si au un sound prea elaborat, gen Alanis Morissette. Dar nostalgicilor li se va face piele de gaina ascultand unele din refrenuri. Sau poate ca exagerez... dar asta a fost experienta mea, in metrou, in drum spre lucru, azi dimineata: "Ich hab' heute nichts versäumt denn ich hab' nur von dir geträumt...." (****)

  • Handsome Boy Modeling School -

    Handsome Boy Modeling School: White People
    Albumul e ceva mai vechi, dar merita. Se vede ca producatorul, Dan The Automator (vezi Gorillaz), e muzician pe bune. Hip-Hop, dar nu numai, dintr-un alt unghi. (*****)

  • Oasis -

    Oasis: Don't Believe The Truth
    Plictiseala mare. Nimic nou, nimic deosebit, timp pierdut. (*)